Natuur en Cultuur(historie)

Hoogveenreservaat Bargerveen

Hoogveenreservaart Bargerveen geeft een goede indruk hoe vroeger Oost Nederland er uitzag moeras, grasland, heide en water wisselen elkaar af. Nu is het een van de weinige overgebleven hoogveengebieden in Nederland. Dankzij het unieke karakter is het gebied een toevluchtsoord voor veel zeldzame planten en dieren. Gelukkig is het hoogveenreservaat ook toegankelijk gemaakt voor wandelaars. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet door Staatsbosbeheer. Wandelroutes lopen door veengebied waarop u de verende werking van het veen kunt ervaren. De wandelroutes lopen door natte gedeeltes waarop u met laarzen kunt struinen. Er is nog een rustgebied voor dieren in het Hoogveenreservaat dat uitsluitend via excursies toegankelijk is. Rond het Bargerveen is een fiets route van 17,5 km aangelegd.

Het Van Gogh Huis

Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam is het enige, voor publiek toegankelijke, huis in Nederland waar Vincent Van Gogh heeft gewoond en gewerkt. De medewerkers zijn daar trots op en willen u daarover alles vertellen tijdens een rondleiding in het Van Gogh Huis. Het pand kreeg in 1880 de bestemming veerhuis, voor het pand werd een steiger aangelegd en de trekschuiten van en naar Hoogeveen legden hier aan. Ook Vincent Van Gogh kwam met de Snikke ( trekschuit ) naar Nieuw-Amsterdam in 1883. Uit deze periode zijn vele atributen bewaard gebleven, waaronder behangresten, bouwmaterialen, tot zelfs de stoel waar Vincent op heeft gezeten.

Meer info: www.vangogh-drenthe.nl

Hunebedcentrum Borger

Hunebedden zijn de oudste monumenten in Nederland. Het Hunebedcentrum zet u op het spoor van de prehistorie, naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten, waarvan de restanten nu nog steeds in het Drentse landschap zijn te bewonderen. Er staan nog 54 hunebedden in Nederland. Het Hunebedcentrum laat u het verhaal van deze hunebedbouwers beleven door alle zintuigen te prikkelen. Het Hunebedcentrum is meer dan een museum; het is een beleving. Op het buitenterrein zijn een Steentijdhuis, een Oertuin, een Spieker en een Keientuin te vinden.

Meer info:  www.hunebedcentrum.nl

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Midden in Drenthe ligt een plek met een bijzondere geschiedenis. Op deze historische plek worden de levens van honderdduizend Joodse Nederlanders in herinnering gehouden. Monumenten doen de bezoeker denken aan deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis en roepen een bijzondere herinnering op aan de slachtoffers.

Meer info:  www.kampwesterbork.nl

Veenpark

In het Veenpark in Barger-Compascuum, bij Emmen, komt de Drentse veenhistorie tot leven. Je rijdt en vaart er door nostalgische dorpen en een natuurrijk hoogveen gebied met echte turf afgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan het werk. Bij regen loop je met je paraplu naar elk gebouw, er is binnen ook veel te zien. Bijvoorbeeld de gloednieuwe expositie Veenomenale Hondsrug.

Meer info:  www.veenpark.nl

Industrieel Smalspoor Museum

Beleef het mee via een rit per smalspoortrein. U vertrekt vanuit het museumgebouw voor een tocht door een prachtig gebied, grotendeels over een origineel traject wat vroeger werd gebruikt voor turftransport. Tijdens de rit wordt regelmatig gestopt en uitleg gegeven over het smalspoor en het specifieke gebied. Het museum dat volledig op vrijwilligers draait, beschikt over een grote collectie smalspoor locomotieven, wagens, werktuigen, remise en de turfstrooisel fabriek.

Meer info:  www.smalspoorcentrum.nl

De Snikke

Rondvaarten in Zuidoost Drenthe met een oude trekschuit. Een belevenis die u niet mag missen. Beleef de historie in zuidoost Drenthe. De snikke “Johannes Veldkamp” is in 1907 in Lemmer (Friesland) gebouwd. Het is een zgn. Groningse trekschuit die 19,66 mtr lang en 3,36 mtr breed is. Bekend is ook dat deze snikke in 1937 onder de naam “Koopmans Welvaren” door Drenthe voer. In die tijd werd de boot door 2 personen bewoond. Tot ongeveer de zestiger jaren werd de snikke voornamelijk gebruikt voor het vervoer van mensen, vee, turf en goederen. Ook Vincent van Gogh arriveerde op 2 oktober 1883 vanuit Hoogeveen, na een reis van circa 6 uur, met de snikke in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. In die tijd werd de snikke nog met menskracht en later ook met paarden door het water voortgetrokken.

Meer info:  www.snikke.nl

Beelden in Gees

In het prachtige landschap van zuid-Oost Drenthe ligt Beelden in Gees. Zeven hectare paradijs, waar in de zomer natuur en kunst elkaar ontmoeten in een tuin met een Engels karakter, waar grote open ruimtes worden afgewisseld door intieme thematuinen. Waar harmonie en rust samengaan met de spanning van bijzondere beelden, bomen en planten. In de herfst zijn de galerie en het paviljoen gevuld met een expositie van 18 kunstenaars uit Nederland, Duitsland en Thailand.

Meer info:  www.beeldeningees.nl

Diversen mooie Drentse dorpen

De zuid oost hoek van Drenthe zijn diverse mooie en gezellige dorpen te vinden, zoals de mooie zanddorpen Dalen, Oosterhesselen, Sleen en de Veendorpen Zwartemeer, Barger-Compascuum en Weiteveen, het meest bekende gezicht is die van de ja-knikkers in het bekende oliedorp Schoonenebeek. Schoonebeek dankt zijn naam aan de schone op zandgrond stromende beek. Deze beek viel op in het Veenland met zijn zwarte watertjes en meren. In 1943 werd in de aardlagen onder het dorp tot aan Stieltjeskanaal een olieveld ontdekt. Dit olieveld werd geëxploiteerd door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (N.A.M.). Sinds 2010 is de N.A.M. met een nieuwe methode (stoominjectie) weer opnieuw begonnen met de winning van aardolie.