Amethist

Geschiedenis

De Amethist krijgt door ijzersporen zijn kleur. Deze is in twee waardes aanwezig. Hij bestaat voornamelijk uit vulkanisch gesteente, waar gasblaasjes verschillende grote holle ruimtes hebben gemaakt. Men vindt hem af en toe ook in spleten en ganggesteentes. Zijn naam komt uit het Grieks, die hem de naam a-methystos gaven, wat onbeheersd betekent. Ook gedurende de Middeleeuwen heeft hij niet aan waarde verloren, ook Hildegard von Bingen beschreef zijn genezende werking.

Werking op lichaam en geest

Deze paarse kristalkwarts maakt een hogere tegenwoordigheid van geest mogelijk en de zin voor realiteit. Het verhoogt de kans om zich uit oude patronen te bevrijden en is in het bijzondere een steen, die bij het afleren van slechte gewoontes een echte steun kan zijn. De Arabieren wisten al dat hij voor een rustige slaap zonder nachtmerries zorgt. Men moet er echter mee rekenen dat van te voren het dromen extra wordt bevorderd om hetgeen niet verwerkt was te verhelderen – pas dan komt een diepe slaap waar men van uitrust. Lichamelijk heeft hij een pijnverlichtende werking in het bijzonder bij spanningshoofdpijn maar ook bij zwellingen of blessures. Een grote Amethistholte, een holle ruimte in het gesteente die voorzien is van Amethis-kristallen, kan het hele klimaat in een kamer verbeteren.

Werking op de chakra’s

Niet alleen door de kleur, ook vanwege zijn werking wordt hij tot het chakra “derde oog” gerekend, in het bijzondere bij de schedel. Hij verbindt de hogere met de lagere kern en helpt zo een innerlijke rijpte te verkrijgen. Voornamelijk grotere stenen en Amethist-punten worden voor meditatie aangewend.

Astrologisch hoort hij bij het sterrenbeeld Vissen