Smaragd

Geschiedenis

Deze edele groene steen hoort tot de groep berillium. Zijn naam komt uit het Grieks en betekent letterlijk “smaragdus”, “groene steen”. Het is aan zijn onverwisselbaar groen te danken dat zich ook buiten het gebied van de mineralogie de benaming “smaragdgroen” voor een bepaalde kleur kon handhaven.

Werking op lichaam en geest

De smaragd staat voor schoonheid, geestelijke groei maar ook voor heldervoelendheid en voor een samen en de liefde. Hij brengt puur levensgeluk en de vreugde aan het genieten. Hij laat mensen op een harmonieuze wijze met elkaar verkeren en helpt in het bijzonder partners bij het vinden van gemeenschappelijkheden. Door zijn enthousiasme troost hij ook bij noodlottige gebeurtenissen. De geestelijke duidelijkheid die hij mogelijk maakt leidt naar inzicht, waaruit weer nieuwe moed kan worden geput. Het gaat hier om een steen van mentaal zien, het intuïtief begrijpen en verbetert ook psychisch de zienskracht. Verder ondersteunt hij de lever bij het bevrijden van giftige stoffen en maakt rheumatische klachten minder zwaar. Bovendien is hij goed voor het immuunsysteem.

Werking op de chakra’s

De smaragd wordt bij het hartchakra ingedeeld, omdat het een steen is voor een harmonieus samenzijn. Als het hartchakra niet geblokkeerd is kijkt men met het hart en men kan zo geestelijke blokkades overwinnen.

De smaragd wordt bij het sterrenbeeld Weegschaal ingedeeld.