Omgeving Drenthe

Ideale ligging

Landhotel Aquamarijn ligt aan het vis- en vaarwater van het Stieltjeskanaal, op slechts 8 km van Emmen. Het dorp ontstond tijdens de ontginning van het Dalerveen en vormt de verbinding tussen Nieuw Amsterdam, het voormalige woonadres van Vincent van Gogh, en de enige stad in Drenthe met een kasteel (Coevorden).

Jou gastheer

Gastheer Reinder heeft een uitgebreide ambassadeurscursus van het GEO-park gevolgd, en kan je dus heel veel vertellen over onze unieke omgeving!

In de ruime omgeving van de Aquamarijn is veel te doen en te zien. Hieronder vind je een selectie van de vele bezienswaardigheden. Om je zo gericht mogelijk leuke tips te kunnen geven hebben wij de mogelijkheden uitgesplitst naar interesse:

Natuur en Cultuur Historie

Hoogveenreservaat Bargerveen

Hoogveenreservaart Bargerveen geeft een goede indruk hoe vroeger Oost Nederland er uitzag moeras, grasland, heide en water wisselen elkaar af. Nu is het een van de weinige overgebleven hoogveengebieden in Nederland. Dankzij het unieke karakter is het gebied een toevluchtsoord voor veel zeldzame planten en dieren. Gelukkig is het hoogveenreservaat ook toegankelijk gemaakt voor wandelaars. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet door Staatsbosbeheer. Wandelroutes lopen door veengebied waarop je de verende werking van het veen kunt ervaren. De wandelroutes lopen door natte gedeeltes waarop je met laarzen kunt struinen. Er is nog een rustgebied voor dieren in het Hoogveenreservaat dat uitsluitend via excursies toegankelijk is. Rond het Bargerveen is een fiets route van 17,5 km aangelegd.

Het Van Gogh Huis

Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam is het enige, voor publiek toegankelijke, huis in Nederland waar Vincent Van Gogh heeft gewoond en gewerkt. De medewerkers zijn daar trots op en willen je daarover alles vertellen tijdens een rondleiding in het Van Gogh Huis. Het pand kreeg in 1880 de bestemming veerhuis, voor het pand werd een steiger aangelegd en de trekschuiten van en naar Hoogeveen legden hier aan. Ook Vincent Van Gogh kwam met de Snikke ( trekschuit ) naar Nieuw-Amsterdam in 1883. Uit deze periode zijn vele atributen bewaard gebleven, waaronder behangresten, bouwmaterialen, tot zelfs de stoel waar Vincent op heeft gezeten.

Meer info: www.vangogh-drenthe.nl

Hunebedcentrum Borger

Hunebedden zijn de oudste monumenten in Nederland. Het Hunebedcentrum zet je op het spoor van de prehistorie, naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten, waarvan de restanten nu nog steeds in het Drentse landschap zijn te bewonderen. Er staan nog 54 hunebedden in Nederland. Het Hunebedcentrum laat je het verhaal van deze hunebedbouwers beleven door alle zintuigen te prikkelen. Het Hunebedcentrum is meer dan een museum; het is een beleving. Op het buitenterrein zijn een Steentijdhuis, een Oertuin, een Spieker en een Keientuin te vinden.

Meer info:  www.hunebedcentrum.nl

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Midden in Drenthe ligt een plek met een bijzondere geschiedenis. Op deze historische plek worden de levens van honderdduizend Joodse Nederlanders in herinnering gehouden. Monumenten doen de bezoeker denken aan deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis en roepen een bijzondere herinnering op aan de slachtoffers.

Meer info:  www.kampwesterbork.nl

Veenpark

In het Veenpark in Barger-Compascuum, bij Emmen, komt de Drentse veenhistorie tot leven. Je rijdt en vaart er door nostalgische dorpen en een natuurrijk hoogveen gebied met echte turf afgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan het werk. Bij regen loop je met je paraplu naar elk gebouw, er is binnen ook veel te zien. Bijvoorbeeld de gloednieuwe expositie Veenomenale Hondsrug.

Meer info:  www.veenpark.nl

Industrieel Smalspoor Museum

Beleef het mee via een rit per smalspoortrein. Je vertrekt vanuit het museumgebouw voor een tocht door een prachtig gebied, grotendeels over een origineel traject wat vroeger werd gebruikt voor turftransport. Tijdens de rit wordt regelmatig gestopt en uitleg gegeven over het smalspoor en het specifieke gebied. Het museum dat volledig op vrijwilligers draait, beschikt over een grote collectie smalspoor locomotieven, wagens, werktuigen, remise en de turfstrooisel fabriek.

Meer info:  www.smalspoorcentrum.nl

De Snikke

Rondvaarten in Zuidoost Drenthe met een oude trekschuit. Een belevenis die je niet mag missen. Beleef de historie in zuidoost Drenthe. De snikke “Johannes Veldkamp” is in 1907 in Lemmer (Friesland) gebouwd. Het is een zgn. Groningse trekschuit die 19,66 mtr lang en 3,36 mtr breed is. Bekend is ook dat deze snikke in 1937 onder de naam “Koopmans Welvaren” door Drenthe voer. In die tijd werd de boot door 2 personen bewoond. Tot ongeveer de zestiger jaren werd de snikke voornamelijk gebruikt voor het vervoer van mensen, vee, turf en goederen. Ook Vincent van Gogh arriveerde op 2 oktober 1883 vanuit Hoogeveen, na een reis van circa 6 uur, met de snikke in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. In die tijd werd de snikke nog met menskracht en later ook met paarden door het water voortgetrokken.

Meer info:  www.snikke.nl

Beelden in Gees

In het prachtige landschap van zuid-Oost Drenthe  ligt Beelden in Gees. Zeven hectare paradijs, waar in de zomer natuur en kunst elkaar ontmoeten in een tuin met een Engels karakter, waar grote open ruimtes worden afgewisseld door intieme thematuinen. Waar harmonie en rust samengaan met de spanning van bijzondere beelden, bomen en planten. In de herfst zijn de galerie en het paviljoen gevuld met een expositie van 18 kunstenaars uit Nederland, Duitsland en Thailand.

Meer info:  www.beeldeningees.nl

Diversen mooie Drentse dorpen

De zuid oost hoek van Drenthe zijn diverse  mooie en gezellige dorpen te vinden, zoals de mooie zanddorpen Dalen, Oosterhesselen, Sleen en de Veendorpen Zwartemeer, Barger-Compascuum en Weiteveen, het meest bekende gezicht is die van de ja-knikkers in het bekende oliedorp Schoonenebeek. Schoonebeek dankt zijn naam aan de schone op zandgrond stromende beek. Deze beek viel op in het Veenland met zijn zwarte watertjes en meren. In 1943 werd in de aardlagen onder het dorp tot aan Stieltjeskanaal een olieveld ontdekt. Dit olieveld werd geëxploiteerd door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (N.A.M.). Sinds 2010 is de N.A.M. met een nieuwe methode (stoominjectie) weer opnieuw begonnen met de winning van aardolie.

spiritueel

Hunebedden

In de provincie Drenthe zijn nog 54 hunebedden te bezoeken. Een Hunebed was ooit een belangrijke plek voor  het spirituele leven van onze voorouders. Wellicht kun je met een meditatie de energetische en spirituele energie bij een hunebed nog voelen en ervaren. Maar of je het nu spiritueel of nuchter bekijkt: hunebedden zijn fascinerend. Het blijft een wonder hoe de hunebedbouwers het voor elkaar kregen om stenen van zo’n 20.000 kilo per stuk op elkaar te stapelen.

Expositieboerderij Versteend Leven

In de expositieboerderij vind je een groot assortiment mineralen, fossielen, sieraden en schelpen uit de hele wereld. Een aanrader! Meer info: www.versteendleven.nl

Thermen & Beautycentrum Anholts

Jezelf lekker verwennen en een dagje goed ontspannen? Bezoek dan Thermen & Beautycentrum Anholts, gevestigd in het prachtige beekdal-landschap van het oliedorp Schoonebeek. Meer info: www.anholts.nl

Bekijk ook ons Thermen & Beauty arrangement

Kinderen

Wildlands

Op slechts 8 km van het Landhotel ligt WILDLANDS Adventure Zoo. Een prachtig attractiepark/dierentuin waar je in één dag door drie verschillende klimaatzones reist: Serenga: zorgen voor de natuur, Jungola: samenleven met de natuur en Nortica: onderzoek naar de natuur. Meer info: www.wildlands.nl

Bekijk ook ons Wildlands Adventure Zoo Arrangement

Plopsa Indoor Coevorden

Plopsa Indoor Coevorden is een paradijs voor kinderen, hier ontmoeten ze alle bekende figuren van Studio 100. In een betoverende fantasiewereld die geen minuut verveelt. Luidkeels meezingen met de liedjes van K3, schaterlachen om Samson en Gert, op avontuur met Piet Piraat of gekke capriolen met Kabouter Plop of Bumba. Er zijn nu ook enkele outdoor attracties aanwezig. Brandweer zweefmolen en een verkeerspark. Toegangskaarten zijn bij Aquamarijn te verkrijgen. Meer info www.plopsa.be/plopsa-indoor-coevorden

Bekijk ook ons Plopsa arrangement

Attractiepark Slagharen

In attractiepark Slagharen en stap je in de wereld van cowboys en indianen. Er zijn meer dan dertig spannende attracties en shows. Beleef samen met je kinderen een onvergetelijk Wild West-avontuur.
Meer info: www.slagharen.com

Zwemmen bij Huttenheugte

Landhotel Aquamarijn ligt vlakbij Centerparcs Huttenheugte. Dit park beschikt over een uitgebreide Aquamundo met wildwaterbaan, kinder-doe-bad, golfslagbad en nog veel meer. Zeer geschikt voor een heerlijke dag zwemmen! Meer info: cp.dagjecenterparcs.nl/huttenheugte/NL

Zwemmen bij Natuurbad de Zandpol

Even een dagje lekker ontspannen tussen de hoge bomen aan het water. Banjeren langs de waterkant met de voeten in het zand. Zwemmen in natuurwater. Dat kan in het fraaie natuurbad de Zandpol vlakbij ons Landhotel. Het natuurbad is van alle gemakken voorzien, zo is er een fijn zandstrand, een ligweide, er zijn diverse speeltoestellen en er is een kiosk waar je terecht kunt voor eten en drinken. Na het zwemmen kun je je afspoelen onder de douche. Meer info: www.natuurbaddezandpol.nl

Cowboy en indianen speelreservaat Coevorden

In het Speelreservaat spelen kinderen van 1 t/m 12 jaar binnen en buiten op de vele speeltoestellen.
Trampolines, touwbruggen, glijbanen, schietkanonnen, springkussens, ballenbaden, fietsen, en nog veel meer speelplezier. Meer info: www.kinderspeelparadijscoevorden.nl

Het Boomkroonpad

Het Boomkroonpad is genieten op hoog niveau.  Het wandelpad tussen de toppen van de bomen is door Staatsbosbeheer ontwikkeld om het bos vanuit een heel ander perspectief te kunnen beleven. Je bekijkt het bos als het ware door de ogen van een eekhoorn. De wandeling start in de worteltunnel en gaat vervolgens via een wenteltrap door de boomstam naar de takken van de boom. Daar wandel je tussen de boomtoppen door naar het hoogste punt. Vanaf het uitzichtpunt zie je boomtoppen en bos tot aan de horizon.

Meer info:  www.staatsbosbeheer.nl/boomkroonpad

vissen

Vissen in het Stieltjeskanaal

Aquamarijn ligt direct aan het Stieltjeskanaal. In het Stieltjeskanaal zijn verschillende goede visplekken waar je onder andere goede karpervangsten kunt verwachten.

Andere interessante viswateren in de buurt zijn het nieuwe Drostendiep en het oude Drostendiep. In Coevorden kun je vissen in de Coevorderstadsgracht, het Coevorden Piccardiekanaal en het kanaal Coevorden-Zwinderen. Van uit Coevorden loopt het Coevorden-Vechtkanaal wat ook voor de sportvisser een prachtig water is.

Op ca. 12 kilometer ligt de Hoogeveensche vaart of het Zwinderskanaal, waar mooie graskarper te vangen is. Onder Coevorden vind je ook nog de Overijsselsche Vecht, een prachtig meanderende viswater.

Al deze wateren zijn opgenomen in de lijst met landelijke viswateren en daardoor kun je hier vissen met een geldige VISpas.